Tiril Havdal

Ceramics, Installation, Sculpture

Atelier: Frittstående Atelier / Independent studio
Tilgjengelig for rullestol: Ja

Om:

Åpent atelier og Åpen silo (se under ‘program’)

Tiril Havdals keramiske arbeider kan beskrives som organiske former i grenselandet mellom vekst og nedbrytning. I sin vakre brutalitet gir de assosiasjoner til menneskenaturen, og hvordan hendelser som kan bryte ned og rive oss i stykker samtidig setter spor som gir grobunn for videre vekst og utvikling mot nye steder i livet.

Under Trondheim Open kan publikum i tillegg til et besøk i keramikkverkstedet, oppleve en smakebit av prosjektet Berginger, som er en keramisk installasjon av Tiril Havdal sammen med et lydverk av komponist Marthe Belsvik Stavrum. Lydkomposisjonen ble skapt med bruk av bl. a. Tirils keramiske objekter og stein, og er et utdrag fra et større samarbeidsprosjekt som planlegges å vises i sin helhet på Sagauka i Melhus i juni 2023.

Gjennom arbeidet med leira har jeg lært meg å sette pris på og se verdien av deformasjoner, arr, sår og forvridninger. Jeg søker etter det råe og nakne – det som føles ekte. Mine keramiske vekster bærer med seg spor av prosessen, og kombinerer uttrykk av sterk råskap med sårbarhet. Samtidig er de beholdere til nytt liv, sin egen potensielle vekst. Jeg søker å utfordre leira, som livet utfordrer oss, gjennom leken og utforskende tilnærming, og åpenhet til innfall og fruktbare feilskjær i prosessen. (Tiril Havdal)

Tiril Havdal (f. 1974) har vært kunsthåndverker siden 1995, og arbeider i eget keramikkverksted i Veksthuset på hjemgården Oppigard Havdal i Melhus. Hun har stilt ut på en rekke gallerier og er innkjøpt av Trondheim Kommune og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun er tilknyttet Senter for keramisk kunst på Ringebu, og har for tiden Statens kunstnerstipend